5. Strijdlust en Strategie

Strijdlust en strategie.
26 oktober 2007.

Een positieve en strijdlustige attitude helpt uitstekend bij het grip houden op de situatie die toch steeds angstiger en onzekerder wordt, naarmate er meer scenario’s passeren. Bij alle potentiële varianten op prognoses en behandelingen bestaan verschillende voordelen, nadelen, bijwerkingen en voor elke variant moet, voor het behoud van grip danwel zeggenschap, een passende strategie worden bepaald. Als de uitslag, tegen de onbetrouwbare statistieken in, nou tóch negatief is, moet alle klierezooi er dan wel persé uit, en waarom dan? Als chemo nodig is dan wil ik geen x+y want 20% kans op hartfalen is onacceptabel voor een dergelijke sportieve griet als ik. Hormoontherapie; no way! Voor die paar procent risicoreductie op recidieven wil ik niet in de overgang… En als ik ongegeneerd als een sidderend ingestort hoopje ga janken bij die chirurg dan moeten mijn belangen maximaal verdedigd worden door mijn lief. Avondvullende programma’s dus maar internet en mijn eega zijn geduldig… Een dergelijke mentale voorbereiding op negatieve scenario’s, die mij dan niet meer moeten verrassen en schokken is één variant van grip houden; de informatie.

Strijdlust is dan veel leuker… Want wie maakt mij en mijn decolleté de pies nog lauw als ik die in een – speciaal voor de gelegenheid aangeschafte – indrukwekkende Marlies Dekkers hijs! Daar valt dan helemaal niets negatiefs meer over te zeggen, laat staan een negatief scenario over uit te storten. Strak truitje eroverheen en ik krijg van alles (dokters én hun “onrustige celletjes”) wel aan het struikelen, nietwaar. Met hooggehakte laarsjes trek ik dus donderdagochtend als een femme fatale in supersexy ondergoed ten strijde. Kom maar opski!

En inderdaad, de chirurg is meteen in verwarring… of is hij slecht voorbereid? Ik heb nog niet eens mijn truitje uit! Hij houdt me voor een mevrouw x die net foto’s zou hebben laten maken, maar enigszins geshockeerd van de mix-up wijs ik hem erop dat ik, vanwege de vakantie van mijn eigen chirurg, toch voor de uitslag van de patholoog anatoom bij hem op de poli ben verschenen. Na een zeer rommelig consult waarbij nog eens met de patholoog en de internist wordt overlegd, wordt het goede nieuws gebracht: een volledig schone eerste en tweede poortwachterklier!! Daaroverheen wordt, helaas zonder ruimte voor champagne of jubels, een academisch verhaal gehouden over onvoldoende marges, snijranden en het ontbreken van de uitspraak: radicaal. Daar houdt een chirurg niet van en volgens de nieuwe richtlijnen betekent dat maar één ding, reëxcisie… maar dat moet de eigen chirurg toch maar met ons bespreken als hij terug is op 5 november…

Who cares… Géén chemo, géén kotsen en géén kale koppen, géén langere onzekerheid alleen maar bestralen…!!! Dat lijkt, overigens zonder enig beeld erbij, met of zonder heroperatie, opeens een peulenschilletje en ik voel me honderdduizend kilo lichter, luchtiger en bevrijd!! Dit gaat bruin wel trekken en mocht het iets meer om het lijf hebben dan ik nu verwacht dan zie ik dát dán wel weer…

Dit nieuws moet, zoals een heel goede vriendin me bezweert, met gepaste dronkenschap worden gevierd en ik vermoed dat we daar, als redelijke Bourgondiërs, geen enkel probleem mee zullen hebben. Om te beginnen houden we een feestelijke lunch en halen op de terugweg een grote (en dure) bos bloemen. Alles moet stap voor stap, dus ook het vieren van dit soort successen.

Ik was er dus op tijd bij, heb mazzel met de soort tumor, die toch stiekem wel in omvang was verdubbeld, en geen kans heeft gehad om meer schade aan te richten. 5 november gaan we heftig discussiëren over noodzaak tot heropereren in relatie tot prognoses waarvoor het internet weer vrolijk zal worden betreden. Een strijd wordt in fasen gewonnen en we gaan dus gewoon door; mijn kankertje wordt overwonnen!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s