29. Holisme

Holisme
26 december 2011

Ik ben van de somatiek; van de rationeel verklaarbare bevindingen die al dan niet met google of via deductie van feiten worden teruggebracht tot een aanvaardbare conclusie. Amputatie = scheef = pijn in SI-gewricht. Logisch toch? En omdat daar toch niks aan te doen is en dit halffabrikaatje pas 9 januari “af” is en weer symetrisch is dat probleem met een week of wat vanzelf over… Negeren die pijn, gewoon sporten tot je erbij neervalt want bewegen is goed (niet alleen volgens PR) en dan verzet je tenminste de zinnen.

Omdat de fysiotherapeut met een recente diagnose BK niet zomaar mag gaan kraken, zijn er – voor de volledigheid – nog een paar röntgenfoto’s gemaakt om metastasen uit te sluiten. Onzin natuurlijk dat die zich 4 weken post-operatief opeens zouden manifesteren dus ik heb er eigenlijk niet echt over in de rats gezeten. Of ik had er de tijd niet voor tijdens het ruime rondjes hollen om mezelf… Omdat iedereen om me heen me zo kort mogelijk “in onzekerheid” wilde laten zitten, konden foto’s dezelfde dag en was er met twee dagen een uitslag; schoon natuurlijk, maar het was tóch een grotere opluchting dan ik dacht.

Op zich was ik best van mening dat er bij mij ook wel wat stress kon meespelen na een tweede keer BK, een simultane burn-out van mijn zus (waar ben je anders tweeling voor) én de onbehandelpare fysieke en mentale pijn van mijn moedertje (zie verhaal).

Mijn tweede keer – want nu hoor ik pas hoeveel impact mijn eerste diagnose heeft gehad – is waarschijnlijk het zetje over de rand geweest en ons mam zit gevangen in angststoornissen en depressie. Ze is na een uitermate traag en moeizaam herstel van haar operatie lichamelijk een wrak en strontziek; misselijk, maagpijn, overgeven en hondsberoerd. Somatisatie blijkt na een scopie want er is geen gastritis, maagzweer of erger… Het is gewoon niet te verteren wat ze te verstouwen heeft gekregen en dus maakt de psyche lichamelijk ziek, écht ziek en is niet weg te redeneren. Medicijnen moeten de psychische pijn wat afvlakken en daarmee helpen lichamelijk op te knappen.

Na mijn bezoek gisteren kwam ook mijn niet al te rationele onrust en zorg naar boven; kan ze mijn tempo van behandelen en mijn veranderende werkelijkheid wel bijhouden of slaat die haar als het straks rustiger is weer omver? Is het dan weer mijn schuld als het minder goed gaat of als ze dat niet aan zou kunnen en moet ik niet mijn operatie uitstellen? Deze twijfel zit me al weken dwars en heeft zich dus genesteld in mijn SI. Want na het uitspreken van mijn zorg en het feit dat ik haar en haar steun mis, én het op weg terug naar huis ook aan mijn lief toegeven waar ik zo onrustig en eigenlijk ook wel verdrietig van ben, huil ik in het donker van de auto en voel de verantwoordelijkheid van me afglijden; van mijn schuld dat ik de trigger was voor haar nieuwe angststoornis/ depressie na 15 jaar terwijl het al zo lang goed ging. Zonder mijn kanker had mam de hernia vast prima overleefd, maar ik én mam kunnen er niks aan doen dat de omstandigheden niet anders waren…

En zo is mijn eigen pijn ook subiet weggezet als psycho-somatisch want een keer flink janken, brengt een boel verlichting rond het SI-gewricht… Zo zie je maar weer dat lichamelijke pijn en psychische last zó dicht bij elkaar liggen… Holisme heet dat. En als ik nou een klein beetje beter leer om oog te hebben voor allebei, dat als ik geen verklaring weet te verzinnen voor iets, ik ook de mogelijkheid van enig geestelijk onevenwicht meeneem, dan wordt het leven misschien vanzelf een tikkie eenvoudiger. Het scheelt in ieder geval een heleboel paracetamollen en andere pijnstillers. Een schouder is als alternatief uitermate doeltreffend, als ik er maar om vraag en deze kant van mijn holistische bestaan  maar wil zien… een beetje oefenen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s