23. Verloren of Veranderd?

Verloren of Veranderd
30 oktober 2011

Ik heb even gedacht dat “mijn kwartje zou vallen” als de eerste amputatie achter de rug zou zijn en de realiteit onherroepelijk zichtbaar. Het is gek, maar ik mis mijn borst niet. Mijn borsten zijn nooit heel belangrijk voor me geweest. Ze waren helemaal niet onaardig, hoor, best mooi zelfs, leuk in verhouding en ik kon best wel eens sexy voor de dag komen. Maar mijn ego zat er niet in – zou ook nooit passen, natuurlijk – en ik ontleen mijn identiteit niet aan mijn borsten.

Toen ik de eerste keer borstkanker kreeg werd er een mooi cosmetisch resultaat gerealiseerd door mijnheer Chirurg waarbij dat resultaat qua beleving volslagen teniet werd gedaan door de radiotherapie. Geen enkel erotisch gevoel, sterker nog, geen enkel gevoel van leven resteerde en vanwege pijn werd rechts een no go area.

Een goede vriend schreef toen “het hart en de tong zijn de onderdelen van het lichaam die de wereld bepalen en van beide heb jij meer dan voldoende”. Ik maak inderdaad een eerste (en volgende) indruk met mijn ogen, met mijn aanwezigheid en mijn “zijn”, niet met mijn decolleté. En daarmee lijkt het verlies van mijn borst niet zo groot.

Het “verlies” van de sluipmoordenaar daarin is van veel groter belang en daarmee is mijn litteken niet een teken van verlies maar van winst, een teken van leven. Er is een groot gevaar en omliggend risico verwijderd. Geen recidief in een niet-tiet en amputatie geeft rust en relatieve garantie. Ik heb niet verloren maar gewonnen!

Misschien is het een vorm van deformatie door alle littekens van amputaties, bestralingen, borstsparende operatie, reconstructies in alle variaties die ik heb gezien van mede-amazones dat ik zelfs de amputatie niet zie als verminking. Er is afwezigheid, maar eigenlijk voelt het als regressie. Naar de tijd van voor puberteit en de eerste erwtjes op een plankje. Ik wordt weer een klein meisje, een Sanneke, en op één of andere manier voelt dat puur.

Mijn essentie is goed, mijn kern is onbeschadigd en er kan geen afbreuk worden gepleegd aan wie ik ben. Onveranderd. Veranderd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s