18. Oneerlijk Ongeluk

Oneerlijk Ongeluk.
3 december 2008

Volgens mevrouw Witzier is het heel oneerlijk als je al een andere ziekte hebt je dan óók nog borstkanker krijgt. Dat vind ik ook. Maar het gebeurt wel. Mevrouw W vind ook dat ze daarom niet bang hoeft te zijn om borstkanker te krijgen. Dat vind ik niet. Want het gebeurt wel.

Mijn lichaam heeft me al ettelijke keren in de steek gelaten. Mijn geest houdt daar niet van en vindt dan gewoon andere manieren om gewoon door te gaan. Maar sinds de borstkanker is niets meer gewoon… en lukt het mij niet meer om belemmeringen en pijn te negeren. Het is opeens allemaal veel scherper, erger en moeilijker… Ik kan niet meer om mezelf heen, en misschien wil ik dat ook helemaal niet meer. Ik zie mezelf en ik lijdt. Aan het ernstige lymfe-oedeem, aan de pijn in mijn ribben, aan de pijn in mijn gewrichten van vooral mijn rug en voeten en aan die gekke pijn in mijn hart. En ik kom niet vooruit, letterlijk niet en figuurlijk niet. En dat valt me dit keer zo zwaar.

Het is zoals het is, dat weet ik wel en daar verzet ik me – hoop ik, meestal – ook niet tegen. Maar waar haal je de geestelijke energie vandaan om weer door te gaan als die je fysiek telkens wordt ontnomen. Mijn creativiteit is een beetje op. Het afbouwen met de prednison lukt niet. De dosis lyrica is verdubbeld en ik voel me afhankelijk. Afhankelijk van pillen en van anderen en dat maakt mijn wereldje te klein en te benauwd.

Ik vind geen evenwicht in mijn gevoel. Oh, ik leer het te beleven en ernaar te handelen maar dat levert me wat mij betreft niks op. Eerder conflicten en pijn bij mensen die me dierbaar zijn… is dat nou herstel van balans? Ik voel me ongelukkig… en dat is geloof ik voor het eerst dat ik mezelf dat toesta. Ik voel me leeg, moe en bestolen. Bestolen van mijn zekerheden en mijn vertrouwde evenwicht. Het is te nieuw, dit andere uiteinde van eeuwig optimistisch zijn. Het andere uiterste van mijn gevoel terzijde schuiven in het belang van het grotere geheel. Werken aan mijzelf in deze nieuwe beoogde balans met emoties en gevoel, moet me op de langere termijn echt wat opleveren, wordt mij beloofd. Ik zie het nog niet zo… Ik ben vandaag ongelukkig… ook oneerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s