17. Het is Onleuk!

Het is onleuk!
9 november 2008.

Ik wil telkens wel weer beginnen met schrijven, maar iedere keer denk ik “dit is echt niet leuk”… Ik heb geen leuke berichten… en ik kom liever met iets leuks. En zo schreef ik dus nog steeds niet in mijn weblogje…

Ook vandaag is het niks. Ik heb gewoon een diepe dip. Ik heb weer eens een enorme opleving van mijn auto-immuun ziekte. Ontsteking van al mijn gewrichten. Mijn voeten, heupen en rug zijn het ergst. Ik heb veel pijn, ben moe, en voel me unheimisch in mijn eigen lijf.

En ik voelde me al zo genaaid door dat lymfe-oedeem. Dat stomme gevolg van de behandeling van borstkanker, van operatie en bestraling, hoogst zeldzaam bij een SWK. Maar ik zit er mooi voor de rest van mijn leven aan vast zit. Altijd pijn, een zeurende, warm gloeiende, brandende  pijn. Een logge, zware arm met een pijnlijke flank, rug en een dikke tiet en “bef” waarvan de pijn door allerlei gewone, kleine inspanningen – waar je niet over na zou moeten denken – verergert. Het besturen van mijn loopfiets, die ik vanwege die gewrichtsontstekingen nu gebruik, is eigenlijk hoogst onverstandig voor het oedeem. En ook zoiets gewoons als schrijven, dus een pen vasthouden of bij koken en snijden een mes of lepel vasthouden, laten het oedeem  toenemen, de pijn toenemen, net als de frustratie! Bij typen, ook rampzalig, gebruik ik dus maar zoveel mogelijk de dicteermodule. Mijn arm voelt pijnlijk moe en alles staat continue op spanning aan de rechterkant. En het is ook nog zichtbaar! Door die stomme huidkleurige kous en handschoen met dan ook nog wat kinky knalroze of kobaltblauwe pleisters in decolleté, flank en rondom de tiet. “Borstkanker”  is zo nog dagelijks zichtbaar. En daar kom ik niet vanaf, die arm is er, net als bij mijn lieve Amatrice Greetz, altijd.

Maar… ik moest altijd positief blijven!!! Dus ik trek die loopfiets gewoon na drie jaar (!) weer uit de kast en doe of er niets aan de hand is… Negeer de pijn als dat niet uitkomt. In de voorstelling van afgelopen donderdag gewoon een beetje doorbijten en blijf ik gewoon op mijn tandvlees staan. Bij het lied zelfs bijna vergeten dat mijn evenwicht niet alles is en viel ik “als bootje in de golven” bijna om… Maar ja, die RA is tenslotte niets nieuws toch?

Maar dit weekend is het is de druppel… Vrijdag een fijne sauna-afspraak met vriendinnen… en ik kan op loopfiets en kinky beplakt met lymfetape als een bizarre bezienswaardigheid de bubble-baden langs. De helft eraf getrokken toen die half losgebubbeld werden… was ik al iets minder roze… Ik sta best graag in de belangstelling, maar niet zo. Deze ontstekingen prikkelen ook weer het oedeem dus ik zit gewoon gevangen in mijn eigen lijf… dat me weer eens in de steek laat. Ik ging nét weer zo goed vooruit, wintercompetitie tennis – met links ,nog steeds. Ik ben weer wat meer aan het werk en heb eindelijk weer een klus gevonden waar ik helemaal voor wil gaan. Ik kon mijn leven weer oppakken. Ik kan het gewoon niet meer hebben!!!

Ik ben eindelijk kwaad… op alles… op die klote arm, op mijn lijf en misschien, heel misschien, in de verre verte ook wel een heel klein beetje op die klote kanker… Ik heb ongelofelijk cynisch mensen aangesproken die geen ruimte voor me maakten in de lift bij Donner, uiteindelijk uit onmacht inwendig geschreeuwd, gehuild en me zo ontzettend zielig gevoeld. Ik ben zó moe, fysiek moe, moe van alles… Ik wil het gewoon niet meer…

Kon ik het maar even uitschakelen, zoals Karin in het theater zo mooi zegt. Kon ik me maar overgeven, zoals Ambulo en Babo zo mooi zeggen in het theater…

Dit is niets nieuws dus…iedereen maakt het mee. Dus ook ik geef me over… ik kan het niet alleen… en ook niet zonder pillen… Dus toch maar een stootkuur Prednison d’r tegenaan… Daar wordt ik – als fijne bijwerking – ook weer héél vrolijk van … en dat kan ik nu bést gebruiken! het begint al te werken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s