10. Bos Hout Voor De Deur

Bos hout voor de deur
14 december 2007.

Informatie is, zoals ik al eerder schreef, macht en dus wordt ook voordat de bestralingen beginnen, de folder van het UMC uitgeplozen, internet afgestruind en de site van “de Amazones” geraadpleegd.

“Uw bestraalde huid kan rood worden en gaan schilferen. Als dit gebeurt, dan is het vooral in de laatste bestralingsweken en de eerste weken daarna. Dit gaat twee tot drie weken na de behandeling weer over.” Geen punt dus. Ik heb me er ook maar even gelijk via dezelfde diverse bronnen van overtuigd (weer zo’n statistiekje misschien?) dat je van de bestralingen de eerste twee weken nog niet veel merkt… Mij is eerder al wel gegarandeerd dat ik die roodheid en kapotte huid wel kan verwachten, maar met voldoende optimisme en een bemoedigend opbeurend speechje aan mezelf is, vol goede moed en maar een tikkie vochtig, de aftrap genomen.

– Na de eerste bestraling heb ik echter alweer cup vanouds en een bloedhete stekende tiet. – Na dag twee werd het “een bos hout voor de deur” – en op dag drie was het borstbeen ook nog verbrand, dik en geïrriteerd (daar had eerder ook al een arts-assistent op gelounged). – Op dag vier zwelt ook de rechterarm en schouder fijn op – zodat op dag vijf het bos hout wordt vergezeld door een zeurende boomstronk waarin zich schijnbaar, vanwege waarschijnlijk de limitatieve groei in focale richting (jawel; leerrendement van de snijvlakken), een litertje of wat vocht gemoedelijk ophoopt.

Dan wordt het allemaal natuurlijk wel wat krapjes achter het sleutelbeen en het laaghangend losmazig okselweefsel. Stress schijnt de lymfevaten ook nog eens te vernauwen en alleen de filestress op de A27 is waarschijnlijk al goed voor enkele cc’s. En ik heb niet eens een okseltoilet achter de rug! Stelletje Lamlendige Luie Lymfaten! “Aan het einde van de behandeling en kort erna zijn bijwerkingen vaak het sterkst.” Als dit is wat “in de laatste bestralingsweken kan ontstaan”, stemt dat niet echt hoopvol…

Er moet dus gehandeld worden en na het uitpluizen van alle bestralingsvraagjes (34 pagina’s!) op het forum van mijn Amazone lotgenoten, heb ik een aardige boodschappenlijst… Met ingrediënten als groene koolbladeren voor ’s nachts onder een strak hempie, drie maal daags koelen met naar believen koele vochtige – niet natte – washandjes, strategisch geplaatste cold packs of gewoon bevroren diepvries-erwtjes, krijgen de “groenten van Hak” een geheel nieuwe dimensie. Babypoeder of maizena moeten ook wonderen kunnen verrichten en daarnaast maken diverse geweldige emulsies (van verkoelende carbomeerwatergel 1%, cetomacrogol, Bepanthen® – niet de creme maar de zalf, calendula tot uierzalf) mij potentieel de favoriete klant van de de apotheker. Bij het huidige gebrek aan deze beschikbare alternatieven (het is bijna middernacht) wordt, ter ontlasting van het overspannen puntje, de superzachte knuffel uit het kerstpakket om de tiet gevouwen zodat mij nu een schattig hondje toelacht vanuit mijn decolleté. Zo is het wel uit te houden maar het maakt morgen misschien een wat bizarre en infantiele indruk in de supermarkt…

Gelukkig is er ook nog een opbeurende passage in de UMC-patiënteninformatie: “In de periode van de behandeling mag u gewoon sex hebben. De bestraling is niet gevaarlijk voor uw partner”. Dat moet ik dan maar eens gaan vertellen… Welterusten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s