GEEN HANDLEIDING “omgaan met uitgezaaide borstkanker”

Gastblog Sjakkie.

Na de eerste schrik bij iedereen krijg ik vaker de vraag hoe je in hemelsnaam omgaat met het feit dat je uitzaaiingen hebt. Ik kan daar geen sluitend antwoord op geven, simpelweg omdat dat voor iedereen verschillend is. Er is geen handleiding “Omgaan met uitgezaaide borstkanker” te downloaden omdat die eenvoudig weg niet te schrijven is.

Ik snap het wel dat er enige verwarring is, want Sjak is nog steeds gewoon Sjak en dat strookt niet met wat je zou verwachten na zulk slecht nieuws. Er wordt nog steeds naar rock&roll les gegaan, er wordt gefietst (zij het binnen op een rollenbank) en elk leuk concert of feestje wordt ook ‘gewoon’ mee gepikt. En tussendoor doet ze de chemo ook nog even. Zo wordt het tenminste ervaren door de op afstand meekijkende vrienden en familie. Je bent zo nuchter eronder klinkt haast als verwijt…

Ja, ik leef zo gewoon mogelijk door, omdat voor mij het prettig is dat er nog redelijk gewoon door te leven valt. En als ik dan naar Over mijn lijk kijk, zie ik Jip en denk ik… die stond er precies hetzelfde in en moet ik glimlachen. Ja we gaan uiteindelijk dood aan onze kanker, maar het is goed zoals het is (al snap ik best dat het moeilijk te bevatten is dat je er zo instaat voor de buitenwacht). En ben ik blij dat ik niet zo boos ben als Marieke met haar onmogelijk te halen bucket list… maar leg dat maar eens uit aan mensen. Want zij zijn wel boos en voelen zich onmachtig.

En dat is denk ik nou net het verschil. Ik voel me niet onmachtig. Ik kan zelf invullen hoe ik hier mee omga. En dan maar liever zo goed, gezond en gelukkig mogelijk. Dus chemo ja, maar niet ten koste van alles, het moet wel leefbaar blijven. Ik eet lekker en gezond, blijf bewegen omdat dat mij energie en kracht geeft. En ik ben gelukkig dat ik geen onmogelijk haalbare bucket list heb. Er is niets dat beslist nog moet en dat geeft rust. Mijn soms eigenwijze ‘haal alles uit het leven mentaliteit’ betaalt zich nu uit. Het enige wat ik nu nog wens is, dat ik zo lang mogelijk op een goede, zo gezond mogelijke en gelukkige manier mag blijven rondlopen. En als ik daar dan misschien wat mensen mee inspireer om ook daar voor te gaan is dat een bonus.

Dat betekent niet dat de angst en het verdriet er niet zijn, maar die benader ik als een omgevallen fles cola. Steeds een klein stukje de dop open draaien geeft voor mij een beter effect als onmiddeliljk de dop eraf laten bruisen en de cola alle kanten op laten spuiten. En dan ben je er nog niet want het blijft altijd een beetje naplakken.. hoe goed je ook schoonmaakt.

Dus slik ik een brok weg op weg naar de verjaardag van mijn leasekind en terug naar huis lopend biggellen er toch tranen. Bestel ik kaartjes voor een concert met de gedachte dat dit toch wel echt de laatste keer zou kunnen zijn dat ik de band ga zien, want zo vaak komen ze niet in Nederland. Schrijf in voor de Alpe D’Huzes en vraag me af hoe vaak het me gegeven is die berg nog te zien.

Gek hoe een jaar opeens tot een soort eeuwigheid promoveert… waar anderen schijnbaar achteloos met tijd omgaan zit ik in de realiteit van de kostbaarheid van diezelfde tijd. Parallelle universums zijn het bijna en het contact ertussen verloopt lang niet altijd zonder ruis. De handleiding ‘Omgaan met (palliatieve) kankerpatiënten’ is er ook niet en ook daar gaat iedereen anders mee om. Misschien had ik keihard een prognose neer moeten zetten zodat het gelijk helder was geweest voor iedereen. Maar ik hou niet van prognoses en mijn oncoloog ook niet. Die zijn namelijk gebaseerd op gemiddelden en ik ben niet gemiddeld.. dus wat zegt zo’n statistiek dan over mij.. niks toch.

Dus kies ik mijn ruisgevechten zorgvuldig uit en bij langdurige ruis gaat de stekker eruit. Ik kan mijn energie wel beter gebruiken en geef mezelf ten allen tijden het recht te gaan voor wat goed is voor mij (best egocentrisch ja… so be it).
En geniet dan ook verschrikkelijk op de momenten wanneer ik de echt leuke dingen doe.. lichtpuntjes zijn nou eenmaal veel feller in het donker…

One thought on “GEEN HANDLEIDING “omgaan met uitgezaaide borstkanker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s