SCHULD en LIFESTYLE

Om de SANpunten begrijpelijk uit te leggen zijn de eerste drie blogs opgesteld, want kanker is ingewikkeld en de behandeling ervan helemaal.

Borstkanker, lifestyle, angst en schuldgevoel

Op het gebied van kanker lijkt het af en toe lijkt alsof de wereld op zijn kop staat. We zijn niet meer bezig met het begin. Met kijken naar hoe je kanker kunt genezen. We proberen krampachtig om kanker te voorkomen. En dat klinkt misschien helemaal niet gek, ware het niet dat er helemaal geen harde causale verbanden zijn tussen leefstijl en kanker. Oké, roken en longkanker hebben een relatie, maar er zijn genoeg stevige rokers die geen longkanker krijgen en ook mensen die nooit een sigaret hebben opgestoken die wel een longtumor ontwikkelen. En we weten niet waarom. Je hebt gewoon pech.

Door deze nadruk te leggen op gedrag en kanker worden mensen bang gemaakt en is het bijna je eigen schuld als je kanker krijgt. Mensen zoeken ook graag naar die schuld. Dan lijkt het alsof je kanker kunt bezweren, zodat het jou niet zal overkomen. Angst regeert. Schuld lift mee.

Al die onderzoeken naar grote groepen, brengen soms verschillen aan het licht. Maar het is maar de vraag of die verschillen uit retrospectief onderzoek ook toe te rekenen zijn aan de onderzoeksvraag. Of er niet een andere factor het verschil bepaalt. Het blijven aannames met conclusies die weer zijn gebaseerd op die aannames. En zo ga je geloven dat vrouwen die jong kinderen kregen en borstvoeding geven geen kanker krijgen. Maar zojuist is weer een lotgenote overleden die jong twee borstgevoede kinderen achterliet. Hoe kan dat dan?

We proberen te verklaren waarom mensen kanker krijgen omdat we graag willen dat het logisch is, dat er iets aan te voorkomen valt, dat je het kunt beïnvloeden. Maar in het individuele geval zeggen al die kenmerken helemaal niets
Je kunt je eigen kans op borstkanker niet verlagen door meer te gaan bewegen, vroeg kinderen te krijgen, gezond te eten. Goed eten en bewegen doet je gezondheid ook geen kwaad, maar garandeert dus écht niet dat je géén kanker krijgt. Bewegen moet je gewoon doen, maar niet met het idee dat je dan geen kanker zult krijgen.

Het kromme idee is namelijk dat postmenopausale vrouwen met overgewicht volgens de statistieken een groter risico zouden hebben op kanker. Als je meer beweegt val je af. En als je afgevallen bent is je risico op kanker minder groot. Dus bewegen voorkomt kanker. Het verband hiertussen is een aanname die gebaseerd is op nóg een aanname; dat vrouwen met overgewicht meer kanker krijgen. En die tweede aanname is al niet hard, laat staan die eerste.

En zo houden we de bezwering in stand dat met leefstijladviezen je je leven beter in de hand kan houden. En dat is een leugen. En een beschuldiging. Want als je kanker krijgt is het je eigen schuld. Je hebt te weinig dit, teveel dat en als je heel gezond hebt geleefd dan heb je wel te hard gewerkt, of te fanatiek gesport. Iets té gedaan wat een ander niet deed en daarom krijg jij kanker en die ander niet. Of je moet uitleggen hoe het toch kan dat juist jij kanker kreeg, want je at altijd zo gezond en sportte zoveel. Dan moet er wel iets anders zijn. En dan is de rust weergekeerd.

Rust? Of een impasse? Er wordt ongelofelijk veel tijd en geld besteed aan campagnes om kanker te voorkomen. Maar het komt voor. Veel zelfs. En daar leggen we niet de prioriteit. Bij MS of reuma wordt toch ook niet gekeken of het ontstaan had kunnen worden voorkomen? Er wordt onderzoek gedaan naar hoe dat kan worden genezen. En daar zou het bij kanker ook met prioriteit over moeten gaan. Over genezen. En niet over het creëren van een misplaatst schuldgevoel.

Niemand lijkt zich te realiseren wat deze “preventie”doet met mensen. Die dure preventiecampagnes leiden helemaal tot niets en zadelen kankerpatiënten op met een schuldgevoel. Met een ander groot deel van het geld wordt vervolgens wel psychosociale hulp gefinancierd om zinvol te kunnen leven na kanker. Dat is toch de wereld op zijn kop? Dat moet echt anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s