PRIJSSCHIETEN

Om de SANpunten begrijpelijk uit te leggen zijn de eerste drie blogs opgesteld, want kanker is ingewikkeld en de behandeling ervan helemaal.

Prijsschieten

Over borstkanker weten we vooral heel veel niet. En omdat kanker zo’n enge ziekte is en “men er álles aan wil hebben gedaan”, is het heel normaal om na de diagnose borstkanker te gaan prijsschieten…

We weten dat, gemiddeld gezien (dus voor jonge vrouwen die vaker agressieve tumoren hebben ligt dit anders) 8 vrouwen voor niets chemo krijgen. Voor 1 vrouw maakt het het verschil uit tussen overlijden en leven en 1 vrouw overlijdt desondanks. We weten alleen niet wie van de 10 die ene is. En daarom vinden we het heel gewoon om iedereen chemotherapie te geven.

Bij vaccinaties is het ook zo dat er heel veel mensen gevaccineerd moeten worden om één ernstig zieke of een dode te voorkomen en er toch ook eentje ziek wordt. Maar van een vaccinatie heb je hooguit een beetje jeuk of wat roodheid van de huid. Een vaccinatie is dus vrij onschuldig maar chemo vernietigt óók gezonde cellen en is óók weer kankerverwekkend. Met de basis van Taxotere (taxus) kun je een paard doden. En cyclofosfamide is mosterdgas dat in oorlogen als chemisch wapen is gebruikt. De balans tussen werkzaamheid en bijwerkingen is bij een vaccinatie positief maar bij chemotherapie echt helemaal scheef. Als er zo weinig werkzaamheid was van een vaccin en zóveel schade dan zouden deze cijfers volstrekt onacceptabel zijn. Dat moet dan bij chemotherapie toch ook anders zijn?

Maar op dit moment hebben we geen ander keuzes dan schade doen aan een grote groep om die ene patiënt te laten overleven. En op dat mechanisme wordt nu al jaren voortgebouwd. Geen gezeur over schade door overbehandeling. Je moet blij zijn dat je behandeld kunt worden en overleeft! Dankzij of ondanks de chemotherapie? Omdat we niet beter weten.

Maar dat prijsschieten moet dus eigenlijk helemaal niet mogen, of áls we het dan tóch goed vinden in ieder geval informatie geven om het prijsschieten te verminderen. Als chemotherapie gegeven wordt vóórdat er wordt geopereerd om de tumor te verwijderen, is te zien of de chemotherapie ook werkt. En als deze niet werkt kan er nog worden gekozen voor een andere chemotherapie. Maar vooral kan met een biopt van het tumormateriaal worden gekeken bij wélke tumoren chemo wel of niet werkt en waar dat dan aan zou kunnen liggen. Dat geeft het toedienen van chemotherapie in ieder geval een minder groot “loterijgehalte”. En deze informatie wil je als patiënt graag hebben. Dus toch ook als behandelaar?

Neo-adjuvante chemotherapie zou de standaard moeten zijn om meer te weten te komen over borstkanker. Misschien kunnen we dan ooit zeggen dat chemotherapie écht de prijs waard was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s