VIRUS of KANKER

Om de SANpunten begrijpelijk uit te leggen zijn de eerste drie blogs opgesteld, want kanker is ingewikkeld en de behandeling ervan helemaal.

Vaccinaties en kanker. Beginnen bij het begin…

Kanker is natuurlijk een hele andere ziekte dan een virus. Maar ook in de 18e eeuw was er een groot probleem. Pokken. Dat had veel sterfte tot gevolg. Er werd in die tijd in kaart gebracht waarom sommige mensen niet overleden (en anderen dus wel). Er werd gekeken naar de verschillen. En dat waren de eerste stappen op weg naar een oplossing. Een vaccin tegen pokken, waardoor de WHO de wereld in 1980 pokkenvrij kon verklaren.
Bij borstkanker wordt er ook fundamenteel onderzoek gedaan. Maar tegelijkertijd gaat er erg veel geld naar een heleboel zaken die helemaal niet bijdragen aan genezing. En met méér geld zou men wel méér onderzoek kunnen doen om sneller richting een oplossing kunnen komen.

Stel nou dat men ten tijde van de pokken-epidemie ook onderzoeken was gestart naar de manier van communiceren over die ziekte. Of naar voorspellers of mensen ten gevolge van de pokken buikvet zouden krijgen of niet. Naar de manieren waarop mensen communiceren over het taboe rondom de pokken. Of dat ze een app ontwikkeld hadden voor psychische ondersteuning… Dan zouden er vandaag de dag toch nog net zoveel mensen dood zijn gegaan aan pokken als in de 18e eeuw? Dan was de wereld toch nooit pokkenvrij verklaard?

Laten we ons bij borstkanker dan ook concentreren op alles dat direct en heel concreet bijdraagt aan de genezing van borstkanker. En laten we dan alsjeblieft stoppen met al die zaken die écht minder prioriteit hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s